Pilates

Opiskelin Suomen Terveysliikuntainstituutissa kolmitasoisen pilates ohjaajakoulutuksen 2015-2016. Ajatuksena oli löytää jokin keino tukea kalevalaisen jäsenkorjauksen tuloksia niin hoidettavillani kuin itselläni.

 

Löysin pilateksen.

 

Pilates sopii mielestäni erityisen hyvin kulkemaan käsi kädessä manualisen terapian kanssa (hieronta / jäsenkorjaus). Voit tulla hoidettavaksi hierontaan / jäsenkorjaukseen vaikka viikottain, mutta se ei ole hoidon tarkoitus. Tarkoitus on löytää syy miksi kehosi on asennossa missä se on, tai mikä on syy, joka aiheuttaa ongelmia juuri sinulle.  Hieronnan ja jäsenkorjauksen tehtävänä on poistaa / avata syitä virheasentoihin. Tämän jälkeen jos et itse muuta omissa toimintatavoissasi mitään, niin olet ihan samanlaisessa solmussa hyvin nopeasti uudestaan. Aina on jokin syy, miksi keho reagoi niin kuin reagoi.

 

Pilateksen avulla pystytään vahvistamaan kehosi syviä tukevia lihaksia; löydetään sinun heikot lihakset ja vahvistetaan niitä. Lisäksi pilates-harjoittelu auttaa oppimaan kehon tuntemusta. Pystyt tunnistamaan omasta kehostasi hetken harjoittelun jälkeen oletko oikeassa ergonomisessa asennossa vai kiertääkö jokin paikka tai vetää vinoon. Klassinen pilates harjoitus kestää vain reilun puoli tuntia ja ihan varmasti jokainen joka sen pystyy tekemään, tietää tehneensä todella kovan treenin. Mutta jotta päästään klassiseen pilatesharjoitukseen saakka ja pystytään tekemään liikkeet oikein ja puhtaasti, niin siihen täytyy harjoitella, ja ahkerasti.

Josef Pilates

Josef Pilates syntyi vuonna 1880 Dusseldorfissa, Saksassa. Hän sairasti lapsena sekä astmaa että riisitautia. Pilates alkoi kehittää harjoitusmetodiaan 1900-luvun alussa vahvistaakseen heikkoa ja haurasta kehoaan.

 

Pilates oli kiinnostunut sekä itämaisista että länsimaisista filosofeista ja hän yhdisti mielen hallinnan, joogahengityksen sekä voimistelun ja urheilun fyysisyyden uudeksi harjoitusmuodoksi.

 

Ensimmäisen maailmansodan loppu vaiheessa Josef Pilates oli töissä sairaalassa Isle of Man’lla. Hän työskenteli siellä vuodepotilaiden kanssa jotka eivät pystyneet kävelemään. Pilates kiinnitti heidän sänkyihinsä jouset joilla pystyi tukemaan heidän raajojaan harjoitusten aikana. Tästä kehittyi laite-pilates matto-pilateksen jatkumoksi.

 

Vuonna 1926 Pilates haluttiin opettamaan Uudelle Saksan Armeijalle ohjelmaansa. Ollessaan vahva sodanvastustaja, pasifisti, hän lähti USA:han. Laivamatkalla USA:han Josef Pilates tapasi tulevan vaimonsa, sairaanhoitaja Claran.

 

Yhdessä he perustivat tanssin ja teatterin USA:n pääkaupunkiin New Yorkiin salin, joka sijaitsi samassa rakennuksessa New York City Ballet’n kanssa. Josef Pilates pääsi jatkamaan ja kehittämään työtään lisää tanssijoiden kanssa, saksalaisten tanssipiirien jälkeen. Josef Pilates jatkoi opettamista kuolemaansa saakka vuoteen 1967 ja hänen vaimonsa jatkoi hänen työtään.

 

”Man’s inherited birthright is physical perfection”

 

Pilateksen pääperiaatteet

 

  1. Hengitys – tärkein kohta, elämämme alkaa siitä ja päättyy viimeiseen henkäykseen. Hengityksen avulla pystymme säätelemään kehoamme. Käyttämällä koko hengitys, niin sisään kuin ulos, rytmitämme liikkeitä, tehostamme liikkeitä, sekä varmistamme, että keho saa jatkuvasti riittävästi elintärkeää happea.
  2. Keskusta – Pilates puhui usein liikkeen virtaamisesta voimakkaasta keskustasta. Eli kehon keskusta on kaiken liikkeen ydin ja perusta. Jos keskikeho on voimakas, ei lihaksikas, niin silloin pystyy hallitsemaan kehoaan hyvin. Keskuksen voi helposti kuvailla alueeksi joka kiertää vartalon ympärillä karkeasti kämmenen pituudelta sekä navan ylä- että alapuolella.
  3. Keskittyminen – oleellista. Jos ei keskity, niin parempi jättää väliin; tekemällä liikkeet ilman että niihin keskittyy menettää liikkeiden tehosta hyvin paljon ja todennäköisesti tekee ne väärin. Keskittymällä siihen mitä tekee, niin ei tarvitse tehdä useita toistoja: keskittymällä saadaan liikkeistä kaikki irti ja ne vaikuttavat oikealla tavalla.
  4. Hallinta – Good posture can be successfully acquired only when entire mechanism of the body is under perfect control. Kehon hallinta on mahdollista mielen hallinnan kautta; mieli hallitsee ja ohjaa jokaisen lihaksen liikkeen.
  5. Virtaus / Flow – jatkuva liike, liikkeiden tulee jatkua liikkeestä toiseen pehmeästi ja tasaisesti koko kehon läpi.
  6. Tarkkuus – jokainen liike tulee tehdä tarkasti ja puhtaasti miten ne on alun perin suunniteltu. Näin tekemällä hyödynnetään liikkeen koko potentiiaali kehon hallinnassa ja tasapainottamisessa. Tekemällä liikkeet tarkasti saadaan enemmän irti pelkästään muutamalla toistolla.

Pilates ohjaukseen

 

Pidän tällä hetkellä vain yksityistunteja yksilötasolla tai ryhmille lyhyitä pienkursseja.

 

Ota yhteyttä niin katsotaan miten saadaan sinun kehosi tasapainoitettua ja luotua sinulle oma ohjelma mitä voit harjoittaa myös kotona.

 

Yksityistunti 60€/ 1 henkilö.

Ryhmätunti 100€ / 2-6 henkilöä.

Hinnat sisältävät alv 25,5%.