Elokuun kuppauslauantai on 27.8.2022 klo 10 eteenpäin

Perinteinen kuppaus

(verikuppaus)

Perinnehoitomuoto kuppaus Hämeenlinnassa!

Hoitotilaan ei ikävä kyllä ole esteetöntä pääsyä ja rappusia täytyy kulkea alas ja ylös (rintamamiestalo).

 

Sähköinen ajanvaraus käytössä, mutta ota mielellään myös yhteyttä ennen varausta:

 tarkastetaan ettei ole estettä kuppaukselle.

 

Hoitoajat arkisin kuppauksessa klo 1000-1700, mahdollisesti myös viikonloppuisin sopimuksen mukaan.

Hinta 110€/hlö ja jos 2-3 henkilöä kupattavana 95€/hlö.

 

 

Tervetuloa hoidettavaksi!

 

Voit peruuttaa varauksesi maksutta viimeistään 24 tuntia ennen aikavarausta.

Peruuttamattomasta tai saapumattomasta aikavarauksesta hinnaston mukainen veloitus.

Peruutukset ja siirrot vain ottamalla yhteyttä.

Kuppaus

Vanha ja perinteinen kuppaus on ollut maailmalla tunnettua jo vuosisatoja. Vanhimmat merkinnät kuppauksesta menevät Mesopotamian ajoille (3300 eKr.). Suomessa kuppausta on tehty satoja vuosia: jo vuonna 1544 suomeksi ilmestyneessä Mikael Agrikolan rukouskirjassa mainitaan kuppaus ja Ruotsi-Suomessa on tehty myös lääketietellinen väitöskirja 1500-luvulla. 

 

Kuppaus on perinteisesti ennen tehty 2 kertaa vuodessa, keväällä ennen kylvöjä sekä syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Kuppausta voidaan tarvittaessa tehdä maksimissaan 3kk välein; verrattavissa verenluovutukseen. 

 

Miksi hakeutua kuppaukseen

 

 • Kehon ja mielen virkistys
 • Erilaiset kiputilat: migreeni, reumaattiset säryt...
 • Jumitukset ja kireydet, niin fyysiset kuin henkiset
 • Verenkiertohäiriöt
 • Nestekiertohäiriöt
 • Korkea verenpaine
 • Astma
 • yleinen kivun lievitys
 • Stressin poisto & alentaminen, kuppaus laukaisee endorfiinien tuotannon
 • Ihon häiriötilat
 • Tehokas kuonan poistaja...
Kuppauskupit aseteltuina

Kuppauksen kulku

Varustus

Saunomisen ja kuppauksen voit tehdä ihan Aatamin ja Eevan asussa tai sitten bikinit/uimahousut päällä. Jos olet bikineissä/uimahousuissa, niin muista että niihin tulee verta, mutta ne saa kyllä sitten huuhdeltua ja pestä sitten vielä koneessa kotona. Mutta voit siis ihan hyvin olla myös ihan ilman mitään. Ihan mikä itsestäsi tuntuu mukavimmalta ja luonnolliselta.

Saat minulta käyttöösi pyyhkeen, pesuaineet, laudeliinan, kasvo- ja vartalokintaan saunan lauteille ja kasvojen kosteutukseen saunan jälkeen viiden yritin kasvovoide. Hiusharja/kampa on hyvä olla  omasta takaa, jos haluat pestä samalla myös hiukset; löytyy Frantislan nokkosshampoo ja hoitoaine käytettäväksesi. Lisäksi saat vichyvettä lauteille ja jos et tykkää poreilevasta vedestä, niin sitten teen sinulle miedon suolaveden hanavedestä ja vuorisuolasta. Suola auttaa nestettä imeytymään paljon paremmin kehoon, sekä korvaa hitusen noita saunassa hikoilemiasi suoloja kehosta. Vältetään näin myös kehon liiallista kuivumista saunan ja kuppauksen yhdistelmästä.

 

Saunominen & kuppauksen kulku

Hoitohuoneessa saat riisua vaatteet siellä oleville tuoleille ja sitten siirtyä suihkuhuoneeseen, jonka viimeistelen sillä aikaa kun riisut vaatteet. Suihkuhuoneessa on hoitopöytä jonka päälle menet makaamaan vatsalleen. Tässä pesen selkäsi, jalat takaa sekä käsivarret pesukintailla sekä antiseptisella kuusenpihkasaippualla -> ilmoitathan minulle viimeistään silloin jos olet allerginen kuusenpihkalle tai siinä olevalle hartsille. Jos pystyt olemaan joulukuusen kanssa samassa tilassa ja koskemaan joulukuuseen, niin todennäköisesti et ole allerginen :)

 

Pesun jälkeen huuhtelen saippuat pois ja pääset istumaan löylyihin noin 10-15min maksimissaan. Sen verran kuitenkin, että tunnet ihosi kunnolla lämpenevän. Jos et ole kova saunoja, niin sitten olet vain sen aikaa kun tuntuu hyvältä. Saunassa sinulla on vadissa myös kasvokinnas (pieni) ja isompi vartalokinnas joilla voit kuoria/pestä kasvosi ja koko kehon sitten mistä en pessyt hoitopöydällä. Näiden ENJOn pesukintaiden kanssa ei tarvitse käyttää mitään pesuaineita, pelkkä vesi riittää.


Sauna on olennainen osa suomalaista kuppauskulttuuria sen kehoa jäähdyttävän mekanismin takia. Kyllä - luit oikein. Ympärillä olevan ilman lämmetessä tarpeeksi, alkaa keho puskemaan verta kohti pintaverenkiertoa jäähdyttääkseen sisäelimistöä ja kehoa. Tällöin saamme paljon verta hiusverenkiertoon, mistä kuppauksessa veri otetaan pois.


Kun olet mielestäsi saunonut tarpeeksi pitkään, niin seuraavaksi tulet takaisin hoitopöydälle makaamaan - samalla tavalla mitä olit kun sinut pesin. Asettelen seuraavaksi kehoosi kuppauskupit paikoilleen ja kun kaikki tarvittavat kupit ovat paikoillaan, niin sen jälkeen käyn jokaisen kuppauskupin kohdalle tekemässä hieman veritöitä.

Käytän kuppausjälkien tekemiseen yksittäispakattuja kirurgin veitsen teriä (#12). Kyseinen terä on kuin kissan kynsi, jolloin ihoon tuleva jälki on enemmänkin piste kuin viilto. Teen useamman (noin +/- 8) jäljen aina jokaisen kuppauskupin kohdalle ja asetan kupin takaisin paikoilleen. Verta tulee vain pintaverenkierrosta ja mitenkään syvälle ei mennä kuppauksessa; jos kuppauksen jälkeen jää arpi ihoon, niin silloin on menty liian syvälle.

Kuppauskupit ovat verinakutteluiden jälkeen paikoillaan muutamia minuutteja. Mitä korkeampi verenpaine, niin todennäköisesti silloin sitä enemmän tulee verta jokaisen kupin kohdalta. Verta tulee vain sen verran kuin on tullakseen - vaikka kupit aiheuttavat alipaineen kyseiseen kohtaan ja nostaa pintaverenkierrosta verta, niin sitä tulee lopulta vain sen verran mitä on tullakseen. Siinä vaiheessa kun huomaan veren tulon hiipuvan ja nostavan enää kudosnestettä on aika poistaa kupit. Huuhtelen veret pois ja halutessasi saat vielä kevyen hetken olla saunassa; tällä välin huuhtelen veret pois lattialta ja mihin sitä nyt on mennytkin, että pesu/loppuhuuhtelusi tapahtuu kuitenkin verettömällä alueella.

 

Hygienia / steriiliys /desinfiointi

Käytän ihon lävistyksessä/ pinnan rikkomiseen kertakäyttöisiä kirurgin veitsiä, terä nro 12. Näin pystyn aina olemaan 100% varma, että terä on

A) steriili

B) terävä

Jos veitsi sattuu putoamaan vaikka lattialle, niin otan uuden terän käyttöön. 

 

Kuppauskupeille tehdään ns kaksin kertainen desinfiointi; käytän Virkon S -desinfiointi ainetta jonka teho perustuu hapettamiseen. Aina ennen käyttöön ottoa kaikki kuppauskupit upotetaan Virkon S-nesteeseen ja annetaan desinfioidaan siellä vähintään 15min. Tämän jälkeen ne huuhdellaan ja kupit ovat valmiita käytettäväksi. Kuppauksen jälkeen, samantien kun poistan kupit kehosta, laitan ne suoraan Virkon S -liuokseen (min 15min) ja tällä ensimmäisellä liottamisella aine tappaa kaiken orgaanisen mitä kuppeihin on jäänyt kiinni veren muodossa. Puhdistan jokaisen kupin vielä karkealla sienellä ja tarkastushuuhtelun jälkeen laitan vielä verestä puhdistetut kupit uuteen puhtaaseen Virkon S -liuokseen. Tupla varmistus, että varmasti kaikki orgaaninen materiaali kuolee ja saadaan kupit desinfioitua seuraavaa käyttökertaa varten.

Tämä prosessi tehdään siis jokaisella kuppauskerralla miten kupit desinfioidaan; ennen kerran ja kuppauksen jälkeen 2x Virkon S -liuoksessa.

 

Mitä tapahtuu ja seuraavaksi, ennakointi

Kuppauksen aikana kehosta voi lähteä 100-600ml verta. Tämä määrä on hyvin paljon kiinni henkilön verenpaineesta, koosta kokonaisuudessaan, kehon sen hetkisestä nestetasapainosta ja myös siitä kuinka paljon itse tilannetta jännittää. Mitä enemmän ihminen on stressaantunut ja jännittynyt sitä enemmän verenkierto turvaa tärkeimmät sisäelimet ja pintaverenkierrossa ei välttämättä ole verta niin paljon mitä siellä normaalissa / rentoutuneessa tilassa olisi.

HUOM: omegat ja asperiinit ohentavat verta, jos vain pystyt olemaan muutaman päivän ennen kuppausta ilman, niin se olisi hyvä - ei ole mikään pakko. Veri on näiden aineiden vaikutuksesta selkeästi ohuempaa ja verijäljet vuotavat tällöin jonnin verran pidempään mitä ilman ko aineiden vaikutusta. Kestää siis pidempään ennen kuin hapan kudosneste nousee ylös.

 

Hyvä olisi jos saisi muutamana päivänä ennen kuppausta viimeistään lisättyä omaa nesteiden juontia. Muistaen, että kofeiinia ja alkoholia sisältävät juomat kuivattavat kehoa eli ovat diureetteja (mm energiajuomat, kolajuomat, kahvi...) kuten myös greippi (hedelmä)!

 

Veden / nesteiden juominen koko seuraavan viikon ajan on erittäin tärkeää, jotta saadaan korvattua menetetty veri sekä saunassa hikoillut vedet & suolot. Itselläni on nyt jokainen kerta kuppauksen jälkeen tullut 4-5 päivää kuppauksesta päänsärky - syytän siitä vain itseäni kun olen todella huono juomaan, vaikka aina muistan siitä muita muistuttaa :)

 

Koko seuraava viikko kuppauksen jälkeen on niin sanottua itsehoitoaikaa. Eli koko sen seuraavan viikon ajan kehossa ja mielessä voi olla muutoksia vuoristoradan tavoin. Se on ihan normaalia ja mielellään kuulen mitä tuntemuksia kehollisesti ja ajatuksellisesti olet kokenut viikon aikana kuppauksen jälkeen. Ja voi myös olla, että et huomaa mitään viikon aikana ja ison tuntemus on vain heti kuppauksen jälkeen.

 


Tarjolla on Paahtimo Papun sokeroitua vihreää jasmiiniteetä kuppauksen jälkeen pukeutumisen yhteydessä. Virkistää sekä rauhoittaa samalla mieltä ja kehoa lisää + sokeripitoisuus palauttaa kehon vähän paremmin sitten kotimatkaa varten.

 

 

Maksu ja henkilömäärä

Maksun voi tehdä pankkikortilla tai käteisellä - jos käteinen, niin mielellään silloin tasaraha. Laskuttamalla voidaan tehdä vain erikseen sovittuna ja etukäteen, niin että maksun tulee näkyä tililläni ennen kuin tulet kuppaukseen.

 

Hinta on 110€ / hlö kun tulet yksin. Aikaa yksin menee toiminnalliseen osaan noin tunnin verran, mutta on hyvä varata kokonaisuudessaan kaksi tuntia, niin varmasti on saunomisen jälkeen vielä tolpillaan ja tapauksessasi sinä myös ajokuntoinen ja virkeä  lähtiessäsi auton rattiin.

 

Jos saat ystävän tai pari mukaan, niin silloin hinta on 95€/hlö. Pystyn kuppaamaan kahdesta kolmeen henkilöä perätysten (kuppauskuppien määrä & saunan lauteiden leveys, määrittävät määrän maks 3 hlöä). Jos on kaksi tai kolme henkilöä, niin toiminnallinen aika on silloin reilu 1,5h ja kokonaisaikaa kannattaa laskea lähemmäs kolmea tuntia. Siinä pukeutuessa ja muuta, niin menee helposti pidemmän aikaa kun keskustelee juuri koetusta kokemuksesta. Voimme porrastetusti hoitaa kuppauksella myös useamman, mutta siinä tapauksessa ota yhteyttä etukäteen, niin voimme sumplia varattavan ajan paljon paremmin.

 

Tervetuloa kupattavaksi Hämeenlinnaan Asemantaa.

Kenelle

Kuppausta on tehty aikoinaan melkein kaikille ja kaiken ikäisille, mutta ikärajana täysi-ikäisyys eli alle 18 vuotiaille en tee kuppausta. 

Muutamia poikkeuksia jolloin hoitoa ei voi suositella juuri sillä hetkellä tehtäväksi on:

 

Esteet hoidolle:

 • Akuutti tulehdustila (punotus, aristus & turvotus)
 • Aktiivinen vyöryysu
 • Ihon paraneminen on huonoa
 • Heikko yleistila; verta poistuu 100-600ml kuppauksen aikana
 • Verenohennuslääkkeet; hyytymistekijät!
 • Vahva kortisonilääkitys, ohentunut iho, kudosten uusiutuminen heikentynyt
 • Veriteitse tarttuvat sairaudet, jos tiedät kantavasi niitä + alhainen immuuni sekä haavojen paraneminen on tällöin myös heikompaa
 • Arpikudossairaus, iho muodostaa arpikudosta
 • Asetosalisyylihappo; asperin, disperin ja vastaavat lääkkeet heikentävät veren hyytymistä ja pidentävät kuppaushaavojen vuodon aikaa. Vaikutus kehossa noin 3 vuorokauden ajan.
 • Tuoreet vammat
 • Epäily tai todettu kasvain / syöpä – vasta kun saatu lääkäriltä lupa
 • Flunssaisena
 • Kuumeisena
 • Päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena
 • Raudanpuute anemia! Myös jos epäilet tai todettu raudanpuute ilman anemiaa, niin harkitse kestääkö kehosi 100-600ml veren vähyyttä!
 • Ei miellään kuukautisten aikana -> kuppauksen aikana poistuu verta lisää 100-600ml
 • Raskaus & täysimetys - turvataan mm sikiön raudan saanti koko raskauden aikana odottamalla synnytyksen ja imetyksen jälkeiseen aikaan.
 • Diabeetikoilta EI hoideta jalkoja; heikon ääreisverenkierron ja hitaan parantumisen takia; tulehdus vaara jos ääreisverenkierto heikentynyt. Useimmat teistä onneksi tiedätte oman tilanteen ääreis verenkierron suhteen.
 • Verenluovutuksesta ollut alle 3kk; pidä myös min 3kk tauko ennen verenluovutukseen menona kuppauksen jälkeen
 • Onko iso operaatio tulossa? Suosittelen vasta operaation jälkeen ja lääkäriltä saatua lupaa, että kehosi jaksaa saunan ja kuppauksesta johtuvan veren tilapäisen vajavaisuuden

 

 

Jos mietityttää, tarkasta omalta lääkäriltäsi tai kysy minulta – todennäköisesti jos epäilet, niin tarvitset lääkäriltä luvan.

Rokotusten & pistosten jälkeen odota vähintään 2 viikkoa (oireettomana) ennen kuin varaat ajan!

Verenluovutuksesta tai edellisestä kuppauksesta tulee olla vähintään 3kk.

Hoidon kesto ja hinta & tilat

Kuppaus 110€/hlö 

Sauna ja kuppaus, saunomis-ja kuppausaika noin tunnin - varaa itsellesi kuitenkin aikaa 2h. 

 

Kuppaus kahdelle/kolmelle 95€/hlö 

Sauna ja kuppaus, saunomis-ja kuppausaika reilu tunti - puolitoista - varatkaa kuitenkin aikaa 3h. 

 

Kuppaus kupattavan omassa/järjestämässä saunassa 80€ / hlö + matkakustannukset

Huom: aina useampi kupattava

Sauna ja kuppaus kupattavan järjestämissä tiloissa, kokonaisaika valmisteluineen ja loppusiivouksineen alkaen 3h. Lisää kokonasaikaan puolisen tuntia /hlö toisesta henkilöstä alkaen.

Saunatilat mielellään isohkolla suihkutilalla: kuppaus tehdän hoitopöydällä makuullaan (pöydän koko 70x200cm + tilaa pöydän ympärille). Jos ei ole isoja suihkutiloja käytettävissä, niin kuppauksen pystyy tekemään myös istualtaan, mielellään kuitenkin makuultaan - oman mukavuutesi vuoksi.

 

Matkakustannukset muualla kupattaessa

+10€ 15km säteellä 

+15€ 25km säteellä

PK-seutu & Tre sopimuksen mukaan.

 

Hinnat sisältävät alv 24%.

Maksuvälineinä käy joko käteinen tai pankkikortti.

 

Voit myös maksaa hoidon etukäteen Sum-Up Storen kautta. Käyttöaika 2kk ostopäivästä. Jos käyttäjä joku muu kuin oston tehnyt henkilö, niin ilmoitathan minulle ystävällisesti käyttäjän nimen.

 

 

Voit peruuttaa varauksesi maksutta viimeistään 24 tuntia ennen aikavarausta.

Peruuttamattomasta tai saapumattomasta aikavarauksesta hinnaston mukainen veloitus.

Peruutukset ja siirrot vain ottamalla yhteyttä.